Bouwen met de BENG normering

Wilt u ook een energiezuinige woning bouwen die voldoet aan de BENG eisen?

Als u van plan bent om een energiezuinige woning te bouwen, dan is het belangrijk dat deze voldoet aan de BENG normering. In deze blog gaan we dieper in op wat dit betekent en waarom het zo belangrijk is dat uw woning voorzien is van energiezuinige technologie. Lees verder en ontdek welke voordelen prefab houtskeletbouw heeft zodat u snel en comfortabel van uw nieuwe energiezuinige woning kunt genieten!

Houtskeletbouw besluitfase

BENG wat betekent het.

De betekenis van de afkorting BENG: Bijna Energie Neutraal Gebouw. De BENG norm is ingevoerd in januari 2021 ter vervanging van de EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) berekening. Uit beiden komt een berekening die de energiewaarde van de woning in getallen weergeeft. Deze waardes bepalen uiteindelijk het energielabel van uw woning. Vanuit de regelgeving ook wel wet bouwbesluit genoemd, wordt een minimale ondergrens gesteld. Minder energie verbruiken en meer energie opwekken wordt met deze regelgeving aangemoedigd. Het doel is dus CO2-uitstoot van nieuwe woningen terug te dringen. BENG sluit bovendien aan bij het huidige klimaatakkoord, op deze manier bouwt u samen met Presolid Home aan een duurzamere toekomst.

Wanneer voldoet uw woning aan de BENG-eisen.

De BENG is opgedeeld in 3 verschillende segmenten. Deze segmenten komen voort uit de Trias energetica ook wel energie driehoek genoemd.

  1. De eerste stap is het verminderen van het energie verbruik.
  2. Bij stap 2 wordt gekeken naar het duurzaam opwekken van energie.
  3. In stap 3 wordt er gekeken naar efficiënt gebruik van fossiele brandstoffen (energie wat u van de energiemaatschappij ontvangt)

Trias Energetica driehoek Dit principe geeft in 3 stappen weer hoe we uw woning op een duurzame manier in de energie behoefte kunnen voorzien.

Om een beter inzicht te krijgen in wat deze 3 stappen precies inhouden, gaan we elke stap uitgebreider uitleggen.

Houtskeletbouw prefab

STAP 1: BENG-1 Energiebehoefte:

Bij deze eerste eis wordt er gekeken naar de bouwmethode van de woning. De uitkomst van BENG 1 berekening bepaald de energie behoefte van uw woning. Deze eis kan worden behaald door het toepassen van optimale luchtdichtheid, goede isolatie en de positionering van uw woning op de kavel. Door het optimaal inrichten van ons productieproces wordt er op het gebied van ons bouwsysteem, de luchtdichting en isolatie een zeer hoge waarde behaald.

STAP 2: BENG-2 Primair fossiel energiegebruik:

Bij deze eis wordt er gekeken naar het verbruik/opwekking van de installaties. Denk hierbij aan de volgende elementen: verwarming (warmtepomp), zonnepanelen en warmtapwater. De uitkomst van BENG 2 geeft een geschat energie verbruik van de woning aan. Bij Presolid Home werken we met een team van vaste installateurs. Met deze betrouwbare partners voldoen we aan alle gestelde eisen en passen we de installatie toe die u voorziet in een comfortabel woonklimaat dat aan alle eisen voldoet.

STAP 3: BENG-3 Aandeel hernieuwbare energie:

Bij BENG 3 wordt er geëist dat er minimaal 50 procent van de energie zelf wordt opgewekt. Hernieuwbare energie is afkomstig uit biomassa, zon, bodem en buitenlucht. Bij een score van meer dan 100 procent krijgt de woning energielabel A++++. Samen met onze klanten bespreken wij uw wensen hierin en voorzien wij de woning van de juiste bronnen om de hernieuwbare energie eis te halen.

Huis Houtskeletbouw bouwfase

Om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, is TO-Juli max ingevoerd. Hierdoor kunnen we ons beter voorbereiden op steeds hetere zomers die voortkomen uit de opwarmende aarde. De TO-Juli berekening is een indicator voor het verlagen van het risico op oververhitting van uw woning. Bij actieve koeling van de woning vervalt de eis van TO-Juli. Veel gebruikte toepassingen zijn screens of een topkoeling in de vloerverwarming. Wij nemen u mee in de TO-juli en kijken samen met u naar een passende oplossing.

De 3 indicatoren waar de BENG aan moet voldoen. Door één berekening wordt het resultaat getoetst aan de gestelde eisen.

Conclusie

Bouwen met de BENG normering is een goede keuze als u op zoek bent naar een energiezuinige woning die voldoet aan alle relevante normen. We hopen dat onze tips u hebben geholpen om meer te weten te komen over hoe en waarom een woning volgens BENG gebouwd moet worden, zodat u beter kunt begrijpen wat er nodig is om ervoor te zorgen dat uw woning in lijn is met de nieuwe regelgeving. Onze vakbekwame mensen kunnen u verder helpen met alle vragen die u heeft en ervoor zorgdragen dat u onbezorgd uw droomwoning kunt realiseren. Wij begrijpen dat wanneer u een nieuwe woning laat bouwen, er veel keuzes gemaakt moeten worden. Daarom willen wij u graag zo goed mogelijk informeren over de verschillende mogelijkheden die er zijn. Zo weet u zeker dat u de beste keuze maakt voor uw unieke situatie. Wanneer u kiest voor prefab houtskeletbouw van Presolid Home, bent u verzekerd van een unieke woning die voldoet aan alle BENG eisen die gesteld worden. Dit is belangrijk, want zo weet u zeker dat uw woning aan alle eisen voldoet en comfortabel is om in te wonen.

MAAK EEN AFSPRAAK

Bezoek ons in Enter

Wat is een balansventilatie?

Balansventilatie is een installatie waarbij er evenveel vers gefilterde buitenlucht het huis in wordt geblazen, als dat er vervuilde lucht uit de woning wordt afgevoerd.

De energie van de uitgaande lucht (warmte in de winter, koelte in de zomer) wordt overgedragen aan de binnenkomende lucht.

Vraag vrijblijvend een brochure aan

Brochure postcode beknopt

Nog niet bekend waar u gaat bouwen? Geef dan de postcode aan waar u bouwplannen heeft.

Brochure per post